Vem är jag? – Intressant fråga med intressant svar

MänniskanVem är jag? Den frågan har vi väl alla ställt oss någon gång. Vi funderar över vilka vi egentligen är där innerst inne, är det arv eller miljö som format oss och vad hade vi egentligen varit om vi hade valt en annan väg i livet.

Oavsett vad vi kommer fram till är en sak säker, svaret på vem man är blir sällan ca 60-70% vatten, 4 kg hud och 2 kg bakterier. Vi funderar inte så mycket på kroppen så länge den fungerar, den bara är en del av oss. Men den är ju egentligen rätt intressant och faktiskt en del av vilka vi är för utan kroppen skulle vi ju inte finnas.

Människan består som sagt av 60-70 procent vatten, det är en sak vi alla har gemensamt, eller som David Letterman en gång tillspetsat uttryckte det: ”Var än vi rest i vårt stora land så har vi upptäckt att folk överallt består av 90% vatten”.

Den kemiska formeln för vatten är h2O, två väteatomer plus en syreatom blir vatten. Det betyder att vi alltså måste ha både syre och väte i kroppen och en person på 70 kg består ungefär av 45,5 kg syre och 7 kg väte. Skelettet väger också en del, detta är främst uppbyggt av kalacium och om vi utgår från personen på 70 kg så består kroppen av ca 1050 kg kalcium. Andra grundämnen är kol ca 12 kg, kväve ca 2 kg, fosfor ca 700 g och så vidare. Tillsammans bildar alla dessa grundämnen vår kropp som består av muskler, senor, nerver, organ, skelett och bakterier.

Med tanke på att vi alla är uppbyggda på ungefär samma sätt är det rätt intressant hur vi kan bli så olika ändå! Sen kan jag passa på att krossa den gamla myten om att näsan växer hela livet, det stämmer inte.
Ja nu har du lite att fundera över nästa gång du ställer dig frågan vem du egentligen är 🙂

Hm.. Det där blev lite djupt. Ska nog ägna mig åt något lättsammare nu. Funderar på att lära mig spela black jack och har hittat en bra spelguide på casinocenter.se som jag tänkte utgå ifrån för att lära mig spelet. Jag återkommer med hur det gick i