Samlingar

Samling av klockor
Kul men utrymmeskrävande samling av klockor.

Häromdagen såg jag en artikel om ett fiskedrag som sålts för runt $100 000. Jag tror det låg i originalförpackning och var från 1800-talet någon gång. Det finns tydligen en marknad för allt. Det där med att samla på saker är rätt intressant. I ett renoveringsprogram jag såg för länge sen så var det en kvinna som samlade på dockskåp, de tog upp en betydande del av hemmet om man säger så. Det är det tråkiga med samlande, att det tar upp sån plats.

Man får nog försöka samla på något pyttelitet, som frimärken till exempel. Problemet är väl att man trots att de är lövtunna och pyttesmå snart sitter med mängder av olika frimärken i kartonger och album och så måste man i alla fall införskaffa fyra nya billybokhyllor att förvara alltihopa i.

Nej, jag tror att om man ska hålla samlandet på en hanterbar nivå så får man antingen samla på sånt som kan sparas digitalt eller samla på sånt som är så sällsynt att man nästan aldrig hittar något exemplar. Till exempel polkagrisrandiga miniatyrkossor. Då lär man nog få kämpa ett tag om man ska få ihop en samling att tala om!

Det är i och för sig ganska kul med samlingar, om det inte vore för det där med utrymmet de kräver. Jag minns att jag sett folk samla på gamla godisar. Vilken nostalgitripp att återse godis som för längesen lämnat butikshyllorna! Det gäller bara att inte bli frestad att smaka.

Pennor är också en rätt kul grej man kan samla på. För övrigt tycker jag det är trist att det inte görs fler roliga pennor! När McDonalds började med sina Happy Meal med leksaker i var det folk som började samla på leksakerna. En del av dem har håvat in stora pengar på auktioner genom att sälja sina samlingar. Frågan är väl dock om de på det stora hela har gått plus?

Själv samlar jag inte på några fysiska saker. Det är mest att jag samlar kul videoklipp och sånt som jag bilr road av när jag surfar runt på nätet. Citat samlar jag ju i och för sig på när jag kommer ihåg det. Mest blir det att jag sparar ner dumma frågor eller roliga svar i ett dokument som jag sen kan läsa och bli på bättre humör av. Men något direkt samlarvärde har de ju förstås inte. Om man inte gör som komikern David Batra som började samla på arga lappar och publicerade dem i en bok.

Men visst blir man lite sugen när man ser någon tv-karaktär i en film som har en schysst samling av signerade baseballbollar i en bokhylla. Det ser sådär dyrt och elegant ut men man vet innerst inne att de där bollarna bara skulle ligga och bli dammiga bakom tio andra prylar i bokhyllan om man nu gjorde ett försök att samla själv.

En sak jag funderat över vad som händer med en samling om det exempelvis skulle börja brinna eller om den blir stulen, då är det inte lika roligt längre. Speciellt om man har en väldigt udda frimärkssamling eller liknande med många objekt som är värda en väldig massa pengar… Jag tror det ingår i hemförsäkringen, men man vet ju aldrig. Har någon ett bra tips vad som gäller för dess samlingar så vore jag tacksam, då kanske man vågar sig på en samling ändå.