Humorfakta

Fakta om humorDet finns flera olika typer av humor, eller genrer som man också kan kalla det. Oftast brukar man stöta på en mix av alla dessa olika humor genrer när man ser en film eller går på stand-up comedy. Men en del komiker jobbar uteslutande med bara en typ av humor. I denna text försöker jag kortfattat förklara några av de olika genrerna som finns inom humor.

Ironi – De flesta vet säkert vad ironi är, man säger en sak men menar egentligen tvärtom. Ex, – vilket vackert väder vi har i dag! (när det i själva verket spöregnar och åskar ute).
Sarkasm – Ungefär som ironi fast med kritik i budskapet, Ex – Bra jobbat (när personen just misslyckats)
Karikatyr – Genom att spela på en persons karaktärsdrag och överdriva dem kan man skapa humor.
Satir – Är en av de svåraste humorgenrerna att förklara. Man kan använda både ironi , karikatyr och sarkasm i ett satiriskt inlägg för att driva med en företeelse man anser är fel eller konstig.
Svart humor – När man skämtar om sådant som egentligen är allvarligt. Denna typ av humor upplevs av en del som provokativ eftersom man skämtar om det som många anser är förbjduet att skämta om.
Parodi – När man förlöjligar något/någon genom att förstärka eller förvränga egenskaper och skeenden från verkligheten.

Humor kan också levereras på olika sätt, nedan går jag igenom några av de vanligaste formerna:

Stand-up comedy – En live-show där en komiker på scen drar mer eller mindre förberedda skämt, vitsar, ironiska kommentarer eller berättar om knäppa/roliga företeelser.
Revy – I en revy blandar man flera olika typer av underhållningsformer som exempelvis musik och sketcher som har humoristiska inslag.
Sketch – Korta pjäser/scener med ett humoristiskt innehåll. Exemeplvis humorserien Hey Baberiba som innehöll många korta sketcher.
Karikatyrteckningar – Teckningar där man på ett humoristiskt sett försöker rita händelser eller personer genom att överdriva vissa karaktärsdrag eller skeenden.