Kul tips

tipsKommer ni ihåg den där julen när budskapet om att man kan försluta paradisasken (de där chokladaskarna alla köper i sista minuten på bensinmacken innan de kommer på besök under julen) med en inbygd flärp i locket? Just det tipset imponerade visserligen inte på mig, kanske för att jag äter upp chokladen så fort att jag inte behöver sakna någon stängningsmekanism eller för att jag ofta har så fullt i skåpen att om om jag ställer in den där så finns alltid något annat att ställa ovanpå som håller asken stängd. Men i alla fall, sådana där tips gillar jag i vanliga fall! De där riktigt användbara smarta tipsen som man får en aha-upplevelse utav.

Husmorstips har ju gått i arv i generation efter generation. De är en sorts nedärvd kunskap hur man bäst får bort en vinfläck från soffkudden eller hur man bäst blir av med bananflugor. Men nu när sociala medier slagit igenom på allvar kan sådana här tips spridas rekordsnabbt! En del är mindre lyckade men en del är riktigt praktiska, som hur man skalar en potatis rekordenkelt. Alla tips underlättar kanske inte vardagen dramatiskt, men de kan lösa knepiga problem. Som exempelvis hur man smugglar in sprit och öl på ställen där de är förbjudna!

Två av mina favorittips när det gäller att smuggla alkohol tänkte jag dela med mig om här:

Tips 1: Maskera ölen med en läskeburk: Gör hål i botten av en läskeburk i aluminiunm, till exempel en sprite eller coca cola och trä sen läskeburken över en ölburk eller cider i samma storlek!
Tips 2: Har du en flaska med alkohol som måste smusslas in? Gröp ur en baguette och trä in flaskan i baguetten!

Hur var det då med potatisen? Jo, om du brukar koka potatisen med skal på, gör först en skåra i potatisskalet runt om potatisen innan du kokar den. Sen när den är färdigkokt är det bara att dra i ändarna av potatisskalet så ramlar skalet av! Smidigt va?

Rödbetor kan man också skala på ett smidigt sätt, utan att behöver klassa ned överallt. Rödbetssaft är som du säkert vet svårt att få borta från bland annat textilier. Koka upp rödbetorna i en kastrull sen häller du av vattnet och lägget rödbetorna i en bunke och slår på iskallt vatten, sen är det bara att gnugga av skalet från rödbetorna.

Har du ett gäng vitlökar som måste skalas så finns det ett smart tips även för det också, så att du inte luktar vitlök om hela fingrarna sen. Lägg vitlökarna i en burk och lägg på ett lock. Skaka sedan burken med häftig rörelser i 5-10 minuter. Skalen ska då ha lossnat från vitlökarna. Har de inte lossnat helt är det bara att fortsätta. Ett annat hyfsat enkelt sätt att skala vitlökar är att ta en kniv och trycka ned vitlöken och mosa den lite med bladet, då lossnar skalet lite så att du kan plocka bort det.

Jag brukar alltid köpa kalamata oliver med kärnor i, eftersom de med kärnor ger en mycket bättre smak. Men ibland vill jag bara ha köttet och ta bort kärnan. För detta ändamål finns ett mycket smidigt verktyg, ibland kan dessa finnas på en vitlökspress. Kanske inte ett husmorstips i den rätta bemärkelsen, med att ha ett sådant verktyg underlättar väldigt mycket.

Har du kokt ett ägg som behöver skalas? Då kan du enkelt göra det med lite vatten och ett glas. Häll i lite vatten i glaset och sen ned med ägget. Håll för glaset med en handen och sedan skakar du det några gånger. Nyp till runt ägget och sen bara plocka av skalet, hur enklet som helst och ett pefekt knep om du ska skala typ 15-20 ägg till en tillställning.